Značajke
Kompatibilna kuhala Indukcija, plin, struja, staklokeramika, halogeno  
Broj sigurnosnih sustava 5  
Sustav za otpuštanje pare Standardno  
Pressure indicator    
Dishwasher safe details Only pot /no lid  
Number of cooking programs 2  
Sustav za zatvaranje/otvaranje Klizno  
Materijal lonca Nehrđajući čelik  
Unutarnja obloga/završna obrada Brušeni inox  
Vanjska obloga/završna obrada Zrcalni polirani inox  
Vrsta ručki lonca Fiksno  
Prikladno za perilicu    

UPUTE i JAMSTVO
Česta pitanja
Ekspres lonac možete otvoriti nakon što se ohladio i nakon smanjivanja unutarnjeg tlaka (nakon potpunog spuštanja igle pokazivača zaključanog položaja ili pokazivača tlaka (ovisno o modelu)).
Možete koristiti ekspres lonac za kuhanje na pari. To je primjerice visokokvalitetna metoda kuhanja povrća: čuva vitamine i hranjive tvari.
- koristite najviše 750 ml (6 čaša) tekućine.
- Koristite košaricu za kuhanje na pari; stavite je na tronožac ili objesite na zakovice lonca (ovisno o modelu) te pazite da hrana nije uronjena u vodu.
Ne ostavljajte hranu u ekspres loncu ni prije ni nakon kuhanja. Pripremljenu hranu čuvajte u zatvorenoj posudi u hladnjaku.
Provjerite:
• Vrijeme kuhanja,
• Je li izvor topline dovoljno pojačan nakon dostizanja radnog tlaka,
• Ispravan položaj ventila za reguliranje tlaka,
• Količinu tekućine.
Vrijeme kuhanja pod tlakom može biti i do 3 puta brže od kuhanja u običnom loncu. Počnite s receptima u kuharici/uputama koje ste dobili s loncem. Jednom kad shvatite načela, mogu se primijeniti na druge recepte. Svakako dodajte barem 250 ml (2 čaše) tekućine.
Postoje 2 metode:
Sporo ispuštanje – postupno okrenite izbornik programa na položaj za paru. Koristi se za variva, povrće, komade mesa i jela od ribe.
Brzo ispuštanje – stavite ekspres lonac pod slavinu s hladnom vodom, usmjeravajući mlaz vode na metalni dio poklopca. Koristi se za jela na osnovi vode, poput juha, riže, tjestenine, mliječnih pudinga, krema od jaja, smjesa za kolače i pudinge, recepte koji sadržavaju rižu ili tjesteninu i recepte s velikim udjelom tekućine, kako biste izbjegli prskanje vode zajedno s parom iz ventila za paru prilikom otpuštanja ventila za reguliranje tlaka.

Kad se pokazivač tlaka spusti, sav je tlak otpušten.
Uvijek koristite barem 250 ml tekućine.
Nedostatak tlaka tijekom prvih 5 minuta normalna je pojava. Temperatura ekspres lonca još uvijek se zagrijava. Ako nije postigao tlak nakon prvih 5 do 10 minuta, provjerite:
• plamen je upaljen, a izvor topline reguliran je na najjače;
• poklopac je ispravno zatvoren;
• brtva je ispravno postavljena, nije prljava i nije izgubila oblik;
• u spremniku ima dovoljno vode: najmanje 250 ml (2 čaše);
• prekidač za tlak postavljen je ispravno (ovisno o modelu);
• pokazivač zaključanog položaja ili pokazivač tlaka nije blokiran (ovisno o modelu);
u svakom slučaju pogledajte upute za upotrebu ekspres lonca.
• Ekspres lonac je prepun.
• Temperatura je previsoka.
• Regulator tlaka, igla pokazivača zaključanog položaja ili sigurnosni uređaj su blokirani zbog nepravilnog održavanja i sprečavaju normalan rad.
Prije otvaranja lonca budite sigurni da ste ispustili svu paru i da se spustila igla pokazivača zaključanog položaja. Ako ste sigurni da ste ispustili svu paru, protresite proizvod i provjerite spušta li se igla pokazivača zaključanog položaja ili pokazivač tlaka (ovisno o modelu). Ako se ne spušta, stavite lonac ispod hladne vode i pokušajte ga opet otvoriti.
Možete ga koristiti kao veliki lonac za pirjanje ili varivo. U tu svrhu za svoj ekspres lonac možete kupiti stakleni poklopac.
U ekspres loncu možete skuhati gotovo sve: možete pripremiti juhe, skuhati meso, ribu i povrće, a možete pripremiti i ukusne deserte. Za potpune recepte pogledajte kuharicu Vašeg ekspres lonca ili internetsku stranicu.
• Isključite izvor topline.
• Pustite ekspres lonac da se ohladi.
• Nakon otvaranja ekspres lonca, provjerite je li izašla sva para i je li pokazivač zaključanog položaja na ispravnom mjestu (ovisno o modelu).
• Provjerite i očistite sve radne dijelove i stanje brtve.
Ako se problem nastavi, odnesite ekspres lonac (sve njegove dijelove) u preporučeni servisni centar.
Većina ekspres lonaca ima postavku 1 za primjerice povrće i postavku 2 za meso i zamrznutu hranu.
Kuhanje započinje kada ventil za reguliranje tlaka omogući ravnomjerno otpuštanje pare, proizvodeći ravnomjerni zvuk šištanja, tada smanjite temperaturu i izračunajte vrijeme kuhanja navedeno u receptu. Kod Nutricooka drugi zvučni signal upozorava da treba smanjiti temperaturu za završno kuhanje laganom parom.
Trebat će duže da se stvori tlak, ali će vrijeme kuhanja biti jednako (nakon aktiviranja radnog ventila).
Upotrijebite odgovarajuće izvore topline. Pogledajte upute za uporabu za provjeru odgovarajućih izvora topline. Modeli koji su opremljeni ekskluzivnom podlogom Diffusal iznimno dobre rade na svim vrstama površina za kuhanje, uključujući indukcijske ploče. Upotrijebite ploču za kuhanje čiji je promjer jednak ili manji od promjera podloge ekspresnog lonca.
Košara je obvezna za kuhanje na pari. Kod kuhanja možete odabrati želite li je upotrebljavati ili ne.
Za kuhanje izravno u posudi uvijek dodajte minimalnu količinu tekućine ili barem količinu koja odgovara dvjema čašama (25 cl ili 8,8 UK fl oz).
Za kuhanje na pari ulijte 75 cl (26 UK fl oz) vode na dno posude.
Maksimalna razina napunjenosti: nemojte puniti ekspres lonac iznad 2/3 visine posude.
Upozorenje: ako ekspres lonac grijete dok nije napunjen tekućinom, odnesite ga u ovlašteni servisni centar na provjeru.
Za ispravno čišćenje svih dijelova dostatna je topla voda s deterdžentom. Lonac od nehrđajućeg čelika možete staviti u perilicu za posuđe. Brtvu, ventil za reguliranje tlaka i sigurnosne uređaje trebate odvojeno čistiti i provjeravati nakon svake upotrebe kako biste bili sigurni da će ekspres lonac prilikom iduće upotrebe sigurno raditi. Poklopac isto možete prati u perilici za posuđe nakon uklanjanja kontrolne ploče i brtve s poklopca (ovisno o modelu). Nemojte stavljati aluminijske ekspres lonce u perilicu za posuđe.
Kod aluminijskih modela ponovite postupak „prve upotrebe” sa sodom bikarbonom (vidjeti upute). Kod modela od nehrđajućeg čelika očistite lonac abrazivnom spužvicom i specijaliziranim sredstvom za čišćenje nehrđajućeg čelika. Nikad nemojte koristiti izbjeljivač.
Brtva se mora zamijeniti svake godine. Ako Vaš ekspres lonac ne postiže pritisak ili vodena para izlazi oko poklopca, provjerite je li brtva ispravno postavljena.
• Zamjena brtve na modelima sa stremen zatvaranjem (Cocotte minute, Authentique ili Actua):
Uklonite staru brtvu, po potrebi očistite mjesto na kojem se nalazi brtva. Postavite novu brtvu pritiskom prstima kako biste je umetnuli na njezino mjesto. Nemojte koristiti neki predmet kako biste izbjegli oštećenje brtve.


• Zamjena brtve za ostale modele:
Uklonite staru brtvu i zamijenite je novom.

Postavite poklopac obrnuto u posudu. Spustite ručke ako je to moguće na vašem modelu.
Da, preporučujemo čišćenje brtve poklopca spužvom i sredstvom za pranje nakon svakog kuhanja, kao i njezina kućišta kod modela s odvojivom brtvom.
Kad odvojive brtve vraćate na mjesto provjerite je li natpis „strana uz poklopac” okrenut prema poklopcu.
Nikad ne stavljajte tajmer u vodu za pranje posuđa ili pod vodu iz slavine jer nije vodootporan.
Nikad nemojte upotrebljavati otapala.
Upotrebljavajte samo čistu suhu krpu.
Provjerite je li brtva ispravno postavljena unutar poklopca.
Provjerite je li sigurnosna poluga ili pokazivač tlaka u ispravnom položaju. Uklonite i zamijenite prema potrebi.
Nakon 10 godina upotrebe, Vašem će ekspres loncu trebati posvetiti malo pažnje: provjerite ga u ovlaštenom servisnom centru.
Poklopac je moguće zakretati dok ne počne primjena tlaka. Sve je u redu s njim.
To su vijci Torx. Imaju urez i mogu se koristiti s ravnim odvijačem, stoga možete upotrijebiti ravni odvijač da biste ih stegnuli kada ručka postane labava ili ju je potrebno zamijeniti. Odvijači Torx dostupni su za kupnju u većini željezarija i trgovina za kućnu radinost.
Provjerite ima li izbočina, pukotina ili oštećenja karbida na ručki. Ako nema oštećenja, vijke zategnite ravnim odvijačem. Ako postoji oštećenje, morat ćete zamijeniti ručku.
Pri kuhanju namirnica koje sadrže i proteine i ugljikohidrate na visokim temperaturama, kao što je to riža, aminokiseline i šećer se razdvajaju i daju sive tonove. To ne utječe na okus i hrana se smije jesti.
Mrlje i tragovi su minerali koji se talože na površini zdjele, a koji se normalno nalaze u vodi, poput kalcija, silicija, magnezija i željeza. To vas ne treba zabrinjavati.
Provjerite sljedeće elemente:
• Jeste li smanjili toplinu nakon što je ventil za kontrolu pare počeo kontinuirano ispuštati paru, jednakomjerno zviždeći?
• Jeste li ispustili paru nakon naznačenog vremena kuhanja?
Ako omogućite da ekspres lonac sam ispusti paru bez dekompresije, hrana će se nastaviti kuhati dok je uređaj pod pritiskom.
Kad vrijeme kuhanja završi, trebali biste isključiti toplinu i ispustiti paru.
Vrijeme kuhanja ovisi o količini, veličini namirnica i vašem osobnom ukusu.
To je normalno u prvih nekoliko minuta.
Ako se to nastavi, odaberite program za ispuštanje pare i pričekajte da pokazivač prisutnosti tlaka padne prije otvaranja ekspres lonca.
Očistite radni ventil i izlaz za ispuštanje pare ispod čepa i provjerite pomiče li se klapna sigurnosnog ventila.
• Napunite lonac: najmanje 250 ml tekućine, najviše 2/3 njegove visine ili čak manje (ovisno o vrsti hrane i receptu).
• Zatvorite ekspres lonac: svi su naši ekspres lonci dizajnirani tako da tlak ne može rasti ako nisu ispravno zatvoreni.
• Kuhanje: ekspres lonac mora biti postavljen na izvor topline postavljen na najjače. Potom u roku od nekoliko minuta dostiže temperaturu preko 100 C (110 C do 120 C ovisno o vrsti ili položaju ventila za reguliranje tlaka). Ventil za reguliranje tlaka omogućava izlazak pare: temperaturu potom treba smanjiti i izračunati vrijeme kuhanja. Tim se postupkom ostvaruje ušteda energije do 70 % u usporedbi s uobičajenim kuhanjem u vodi.
• Završetak kuhanja, dekompresija: nakon isteka vremena kuhanja, mora se isključiti izvor topline, a sva para ispustiti postavljanjem ventila za reguliranje tlaka u položaj za ispuštanje pare. Sada možete otvoriti ekspres lonac. Možete ubrzati ispuštanje pare iz ekspres lonca tako da ga stavite pod mlaz hladne vode.
U slučaju curenja pare oko poklopca, provjerite:
• je li poklopac ispravno zatvoren; je li brtva ispravno postavljena unutar poklopca;
• je li brtva prljava? Ako jest, očistite je;
• je li brtva u dobrom stanju – nemojte zaboraviti promijeniti je svake godine;
• je li brtva još uvijek prikladna?
• Je li zategnuće na modelima Authentique dostatno?
• Je li poklopac oštećen ili udubljen?
• Jesu li poklopac, sigurnosni ventil i regulator tlaka čisti?
• Provjerite je li rub ekspres lonca oštećen.
Ekspres lonac ima nekoliko sustava kojima se jamči potpuna sigurnost tijekom rada.
• Sustav sigurnog zatvaranja (ovisno o modelu): ekspres lonac ima sigurnosni sustav kojim se sprečava povećanje tlaka ako poklopac nije u potpunosti ili ispravno zatvoren. Ako je poklopac neispravno postavljen, sigurnosni će sustav spriječiti podizanje igle pokazivača zaključanog položaja te slijedom toga i rast tlaka.
• Sustav sigurnog otvaranja (ovisno o modelu): ako je ekspres lonac pod tlakom, podignuta je igla pokazivača zaključanog položaja i sprečava otvaranje lonca. Kako bi se igla spustila potrebno je ispustiti tlak, a tek je onda moguće otvoriti ekspres lonac. Provjerite položaj igle pokazivača zaključanog položaja ili pokazivača tlaka (ovisno o modelu). Mora biti u spuštenom položaju kako bi se otvorio.
• Sigurnost u slučaju prekomjernog tlaka: ako se tijekom kuhanja blokira izlaz pare, aktivirat će se sigurnosni sustavi za prekomjerni tlak:
1) Prva faza: sigurnosni ventil otpušta tlak.
2) Druga faza: brtva omogućava otpuštanje tlaka između poklopca i lonca.
3) Treća faza (ovisno o modelu): igla pokazivača zaključanog položaja podiže se iznad ručke i omogućava okomito otpuštanje tlaka. Kako biste otvorili ekspres lonac, nakon što je u potpunosti ohlađen, igla pokazivača zaključanog položaja mora se vratiti na mjesto.
Provjerite ga kod ovlaštenog servisnog partnera.
Ekspres lonci na ploči za kuhanje postižu otprilike 118 °C na simbolu za piletinu i otprilike 111 °C na simbolu za povrće.
Ekspres lonci kuhaju meso pri 13 lb/psi - 0,9 bar, a povrće pri 8 lb/psi - 0,55 bar.
Samo bez poklopca, osobito kad želite prvo zapeći hranu.
Kuhanje započinje kada ventil za reguliranje tlaka omogući ravnomjerno otpuštanje pare, proizvodeći ravnomjerni zvuk šištanja. Tada smanjite temperaturu i izračunajte vrijeme kuhanja navedeno u receptu.
Okrenite poklopac na obrnutu stranu na loncu jer tako održavate vijek trajanja brtve.
• Provjerite ima li barem 250 ml tekućine u loncu.
• Provjerite je li brtva postavljena ispravno. Neki modeli unutar poklopca imaju klin koji treba biti u ravnini s malim otvorom u brtvi. Ako klin i otvor nisu ispravno poravnati, to će utjecati na tlak.
• Brtva je možda prljava ili je izgubila oblik i treba se zamijeniti. Brtvu treba zamijeniti svake godine.
• Provjerite je li regulacijski ventil čist i blokiraju li ga ostaci hrane.
• Provjerite je li rub lonca u dobrom stanju i da lonac nije izgubio oblik.
• Regulacijski ventil nije u ispravnom položaju ili regulator nije u položaju 1 ili 2 (ovisno o modelu). Pogledajte upute za upotrebu za metodu koja se primjenjuje za Vaš određeni model.
• Temperatura je preniska. Uvijek koristite visoku temperaturu za postizanje tlaka u loncu. Nakon što je to učinjeno i dobijete snažan tok pare, smanjite izvor topline kako biste dobili ravnomjeran tok te od tog trenutka počnite mjeriti vrijeme. Svi recepti zahtijevaju smanjivanje izvora topline nakon postizanja tlaka.
• Pokazivač zaključanog položaja je zaglavljen. Radi se o igli pokazivača zaključanog položaja ili o pokazivaču tlaka (ovisno o modelu) koji se pri nakupljanju tlaka u loncu podiže, a spušta pri otpuštanju. Ako se ne podiže, možda ga treba očistiti. Pogledajte upute za upotrebu za upute o čišćenju Vašeg određenog modela.
• Provjerite jeste li ispravno postavili poklopac.
To se upotrebljava u prijevozu kako bi se spriječilo da se poklopac i brtva zalijepe jedan za drugi. Prah nije opasan, ali ga možete isprati prije uporabe ako ste zabrinuti.
Ekspres lonac napravljen je da bi trajao i prilagodio se okolnostima u obitelji koje se mijenjaju.
U nastavku preporučujemo kapacitete u litrama:
• za 1 do 4 osobe: 3 do 4,5 l
• za 4 do 6 osoba: 6 l
• za 6 do 8 osoba: 7,5 l do 8 l
• za 7 do 10 osoba: 10 l
Zato što je kuhanje pod pritiskom mnogo brže od uobičajenog kuhanja.
Stoga je potrebno strogo se pridržavati vremena kuhanja kako bi se postigli dobri rezultati.
Neki modeli imaju posebne programe za meso i povrće, osmišljene za optimalno kuhanje.
Ekspres lonac omogućuje kuhanje (namirnice su potopljene u vodi s košarom ili bez nje) ili kuhanje na pari (namirnice su postavljene u košaru iznad oznake razine za vodu).
Može se upotrebljavati i za kuhanje na laganoj vatri ili pirjanje prije kuhanja pod pritiskom ili čak dinstanje s poklopcem, ali bez povećanja pritiska.
Ne, tajmer je predviđen samo za uporabu u loncu.
On upravlja dvama stupnjevima kuhanja, kuhanjem pod pritiskom i nježnim kuhanjem. Stoga ga je potrebno držati na mjestu za koje je i namijenjen, na poklopcu.
Da. Uporabom bez tekućine lonac bi se jako oštetio.
Ne, strogo preporučujemo da ne upotrebljavate ekspres lonac za prženje jer biste ga mogli oštetiti.