Broj osoba
Trošak
Težina pripreme
Vrijeme pripreme
Vrijeme kuhanja
Zarežite lignju tri četvrtine duljinom tijela. Narežite krakove na jednaku duljinu. Dobro operite i osušite tijelo i krakove lignje.
Pomiješajte maslinovo ulje s limunovim sokom, kaparima, lukom kozjakom, solju i paprom dok se ne sjedine. Prelijte lignju s 1/4 šalice (50 ml) dresinga.
Odaberite program „Riba/morski plodovi” i pritisnite „OK”. Lagano namastite posude za kuhanje s pomoću spreja za kuhanje. Kad ljubičasto svjetlo indikatora prestane treperiti, stavite lignju na grill i poklopite.
Pecite u više navrata dok svjetlo indikatora ne promijeni svoju boju u narančastu. Prelijte pečenu lignju s 2 žlice (30 ml) preostalog dresinga. Pomiješajte rikolu s pečenim crvenim paprikama, crvenim lukom, graškom i preostalim dresingom. Poslužite salatu s grilanim lignjama.
Savjeti: Ako kupujete neočišćenu lignju: Povucite krakove s tijela lignje. Izvadite i bacite pero (tanku tvorevinu nalik plastici) s unutarnje strane lignje. Uklonite i bacite peraje i ljubičastu kožu s tijela lignje. Podrežite krakove odmah iznad očiju i provjerite ima li u sredini tvrdog kljuna; uklonite ga. Poslužite ovo jelo kao lagano predjelo, ili kao prvi slijed ako imate goste. Pojednostavnite pripremu ovog recepta tako da lignje zamijenite sa 16 velikih škampa ili 8 jakobovih kapica.