Salata s lignjama na žaru i dresingom od limuna i kapara

Salata s lignjama na žaru i dresingom od limuna i kapara

Predjelo

  • 4

    Broj osoba

  • Umjereno skupo

    Trošak

  • Srednje teško

    Težina pripreme

  • Vrijeme pripreme

  • Vrijeme kuhanja

Sastojci

  • 8 očišćenih lignji bez krakova, približno 500 g
  • 2/3 šalice (150 ml) ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1/3 šalice (75 ml) soka od limuna
  • 1/4 šalice (50 ml) sitno narezanih kapara
  • 1 glavica sitno narezanog luka kozjaka
  • 1/4 žličice (1 ml) soli i papra
  • 12 šalica (3 l) listova mlade rikole
  • 1 šalica (250 ml) tanko narezanih pečenih crvenih paprika
  • 1/2 šalice (125 ml) odmrznutog mladog graška
  • 1/2 šalica (125 ml) tanko narezanog crvenog luka

Priprema

Zarežite lignju tri četvrtine duljinom tijela. Narežite krakove na jednaku duljinu. Dobro operite i osušite tijelo i krakove lignje.

Pomiješajte maslinovo ulje s limunovim sokom, kaparima, lukom kozjakom, solju i paprom dok se ne sjedine. Prelijte lignju s 1/4 šalice (50 ml) dresinga.

Odaberite program „Riba/morski plodovi” i pritisnite „OK”. Lagano namastite posude za kuhanje s pomoću spreja za kuhanje. Kad ljubičasto svjetlo indikatora prestane treperiti, stavite lignju na grill i poklopite.

Pecite u više navrata dok svjetlo indikatora ne promijeni svoju boju u narančastu. Prelijte pečenu lignju s 2 žlice (30 ml) preostalog dresinga. Pomiješajte rikolu s pečenim crvenim paprikama, crvenim lukom, graškom i preostalim dresingom. Poslužite salatu s grilanim lignjama.

Savjeti: Ako kupujete neočišćenu lignju: Povucite krakove s tijela lignje. Izvadite i bacite pero (tanku tvorevinu nalik plastici) s unutarnje strane lignje. Uklonite i bacite peraje i ljubičastu kožu s tijela lignje. Podrežite krakove odmah iznad očiju i provjerite ima li u sredini tvrdog kljuna; uklonite ga. Poslužite ovo jelo kao lagano predjelo, ili kao prvi slijed ako imate goste. Pojednostavnite pripremu ovog recepta tako da lignje zamijenite sa 16 velikih škampa ili 8 jakobovih kapica.

Tefalovi proizvodi neophodni za pripremu recepta